24 sep 2023

Voortgang klachten Fietsen Bushalte en vernielingen afvalcontainers wijk De Klaarbeek.

Vannacht om 04:00 zijn gestalde fietsen gebruikt om mee te gooien. En containers omgegooid. (Foto’s) Partijen * Gemeente-Gebiedsregisseur-Politie -Handhaving.

Beste bewoners de Klaarbeek.
het Vlinderhuis Epe is er volop mee bezig: Tot nu toe; De eerste signalen van 2018-2019 hebben we al opgepakt en vragen over uitgezet zowel bij de gemeente Epe, politie, Vebego groep (voorheen Axent Groen groenbeheerder) en om informatie gevraagd. Klachten zijn uiteindelijk of niet opgepakt, of netjes afgehandeld of teruggekoppeld. Het bleef een vaag verhaal.

(??? 3 voorlopige onduidelijkheden) is er beleid op?

  • fietsen worden eens in de zoveel tijd weggehaald.
  • de Politie-handhaving kijkt of er gestolen fietsen tussen zitten -(wij hadden geen Boa- of 1 -2 of continu wisselingen)
  • De rest van de opgehaalde fietsen gaan uiteindelijk naar een tweede partij(wie is deze partij ???

Sinds juni 2023 n.a.v. klachten en doorgestuurde foto’s van bewoners van ‘wijk de Klaarbeek’ is dit voor de derde keer opgepakt. Nu is er duidelijkheid vanuit de gemeente een andere communicatie ontstaan: klachten gaan in het systeem – worden beter terug gekoppeld. Maar… De fietsen blijven staan – worden vernield – gestolen -in de beek gedumpt, zwerven door de dorpen (ook in Emst /Vaassen).

In de zomermaanden is het probleem anders dan de rest van het jaar. Minder stalling – de vernielde barrels vallen nog beter op -staan er dan de hele zomer en worden daar letterlijk gesloopt.

Het blijkt dat gemeente Epe (dhr D. van Egmond) beleid aan het maken is (maar dus ook dat er helemaal geen beleid was en is). Er waren afspraken gemaakt. Dit is geen beleid ! Laten we maar een eufemisme gebruiken: we zijn niet goed voorgelicht- geïnformeerd. *Communicatie – terug koppeling naar burger is dus ook niet eerlijk- waarheidsgetrouw geweest. Iedereen deed maar iets met de beste bedoelingen maar dit is aan het resultaat niet af te zien. We hebben beleid nodig.

* Tip van de Politie – gemeente Haarlem heeft goed werkend beleid tussen gemeente en handhaving. Er zijn meerdere gemeenten die dit opgepakt hebben. Buurtgemeenten als Nunspeet treinstation, Heerde Transferium en halte centrum dorp: zelfde probleem. Apeldoorn (bushaltes en treinstation)-Ik weet dat Apeldoorn een fietsen beleid heeft.

*Laatste punt: wat er nu met de opgehaalde fietsen gebeurd en waar deze uiteindelijk naar toe gaan, dus nádat ze in de gemeente opslag zijn gestald, geen idee. (Opgeknapt – oud ijzer – verkocht -weggegeven?)

Actueel: Er worden fietsen gestolen – in de Klaarbeek gegooid- fietsenstalling centrum én halte Klaarbeek worden als onveilige stallingen gezien.

Enkele voorstellen:

  • Samen met Huis van de buurt fietsen repareren met mensen die dit kunnen/ willen samen met mensen die een fiets nodig hebben: participatie/ verbinden – armoedevraagstuk- afvalstoffen- recycling-redus.
  • Informatie borden met beleid bij de stalling.
  • Bewaakte stallingen dmv camera s (Zoals in Apeldoorn )Wat kunnen jullie doen: blijf ajb melden. Zowel bij politie als bij gemeente via zaaksysteem online.

Jullie (bewoners van de gemeente Epe) meldingen zijn essentieel in deze. Heb je beelden van je deurbel ?

Ik kom er weer op terug. Goed weekend en blijf veilig. René