Meer dan 1000 kilo afval uit de natuur gehaald.

LEST CLEAN UP THIS MESS 2022 in de Gemeente Epe

Zaterdag 19 maart was er weer de Nationale opschoondag.  Het project ‘Lets clean UP this mess’ dat al acht jaar loopt in de gemeente Epe, sloot zich weer aan bij deze landelijke actie en trommelde een schoonmaakploeg van maar liefst 125 mensen op om zwerfafval op te ruimen. En er kwamen spontaan nog 15 mensen opdraven.  En dat het weer nodig was bleek maar weer toen we de opbrengst gingen afstorten bij de milieustraat waar het gewogen werd. Maar liefst 1000 kilo afval is er opgehaald. 

Dat er meer is opgehaald dan het voorgaande jaar is een zorgelijke constatering. “Wij ruimen wekelijks wel een stuk op en inmiddels hebben meer dan twintig mensen een eigen knijper. Ze ruimen wekelijks en sommigen zelfs dagelijks een stukje in de gemeente Epe op.  Deze mensen hebben nu hun eigen ‘Participatiepasje’ van Circulus zodat ze het verzamelde afval kosteloos in een ondergrondse container kunnen afstorten. Zo hebben ze er zelf geen extra kosten aan en is er weer een drempel  om op te ruimen weggenomen. Het probleem zwerfafval is inmiddels ook omarmt en opgepakt door lokale organisaties. Zo deden Rotary Epe, de Lyons Club Vaassen en Emster Belang mee en ook ondernemers uit Epe waren erbij en erkennen het belang van een Schone Gemeente Epe.

René Blok: “Wij zijn enorm dankbaar dat zoveel mensen, jong en oud, betrokken zijn bij hun eigen leefomgeving en een ochtend hiervoor vrij maakten. En ook dit jaar konden we met ons allen weer met prachtige voorjaarszonnetje op pad. Nu hadden wij in januari al wat grote wegen in Vaassen en Epe opgeruimd. Dit om te voorkomen dat we net als vorig jaar niet alles op één ochtend konden opruimen. Toen hebben we al honderden kilo’s opgeruimd. De gemeente Epe is nu eenmaal een grote gemeente van 158 km2 met veel lange doorgaande wegen waar niemand of weinig mensen wonen maar waar veel verkeer doorheen stroomt. Wat daar komt te liggen, ligt er voor langere tijd met alle schadelijke gevolgen voor dier en milieu.”

De deelnemers konden vanaf zes verschillende locaties in de gemeente opstappen. Van af 09.30 uur stond er de koffie klaar bij Het Vlinderhuis in Epe, bij Janny Bolink in Wissel, bij Ludwina Nijhof achter het Kulturhus in Oene,  bij de Hezebrink in Emst, bij Ellen en Ilse in ’t Geerhuus aan de Oude Sluisweg en bij Anneke Filmer naast de Grote Kerk in Vaassen. In de Molukse Wijk in Vaasen deden de buurtbewoners mee. Burgemeester Tom Horn is een man van daden en net als vorig jaar hielp hij in zijn eigen buurt fanatiek en met plezier mee. Zijn vrouw was deze editie ook van de partij.

Het eindresultaat was dit jaar dan ook choquerend: we haalden in 1 ochtend meer op dan ooit. “Door corona hebben de lagere scholen al twee jaar niet mee geholpen met opruimen en dit was geen gunstige ontwikkeling.  Al met al is er nog genoeg te doen aan educatie, voorlichting en bewustwording. Gedragsverandering is ons uiteindelijke doel”. 

Burgemeester Horn: ‘’Ik vind het onbegrijpelijk dat er zoveel zwerfafval in onze bermen en plantsoenen ligt. Hopelijk gaat het inmiddels ingevoerde statiegeld op kleine plastic flesjes en de statiegeldregeling voor blikjes vanaf 1 januari 2023 zorgen voor een vermindering en zijn dit soort acties straks niet meer nodig.  Alle vrijwilligers, René Blok (www.vanzwerfalvalnaarvlinder.nl ) en Axent Groen heel erg bedankt voor jullie hulp.’’

Na de opruimactie ontvingen de deelnemers nog een attentie middels een voorjaarsbloeier van Jumbo van Andel en van de gemeente een doosje bloemboleieren om hun bankbaarheid nog een te onderstrepen. De koffie en zopie werden gesponseerd door de AH Epe en Vaassen.

Wilt u met uw (vriend(inn)en (wandel of sport)club, school, buurt, organisatie en bedrijf of gewoon in uw eentje uw eigen omgeving Zwerfafval vrij maken en houden neem dan contact op met ons. Wij hebben de materialen en we proberen het allemaal inzichtelijk te maken zodat we elkaar niet in de haren zitten. Daarvoor gebruiken we de App “Helemaal Groen” op de mobiel.

Het Vlinderhuis
Dit gebeurt bij ‘Het Vlinderhuis’ in Epe, de uitvalbasis voor projecten van ‘Van Zwerfafval naar Vlinder’ een initiatief van René Blok van Stichting Apoldro. 

(‘Het Vlinderhuis’ staat aan de rand van het Vegtelarijpark in Epe, Leenhofweg 25, 8161 ZM. Gelegen naast het fietstunneltje richting het oude spoor, ook bekend als de Baronnenlijn richting Vaassen. Vraag ook gerust naar eerdere acties of welke nog in de pen zitten, misschien is er iets voor u bij. )

Telefoonnummer 06 53 96 52 61
Email adres info@hetvlinderhuisepe.nl