De straat is GEEN ASBAK

Foto: Willem Jan Jonker


Vanaf 1 oktober 2022 gaan wij starten met een campagne waar wij aandacht gaan vragen voor het enorme aantal sigaretten filters op straat. Dit is tijdens de corona jaren sterk tegenomen en het neemt ook niet meer af. Deze campagne duurt tot 1 oktober 2023.

In oktober van 2022 gaan 500 kinderen van 16 scholen in de gemeente Epe een eigen vlinder ontwerpen. Daarna kiezen ze zelf voor iedere school eén ontwerp van een vlinder uit die wij gaan realiseren met bloembollen. Deze vlinders komen in de directe omgeving van hun school in het openbare groen te liggen.  Zo zorgen we er voor de in het vroegen voorjaar de eerste insecten te eten hebben. 

De kinderen zullen deze bloembolvlinders zelf in poten, en dan is het natuurlijk wel belangrijk dat de leefomgeving van de eerste insecten schoon is van Zwerfafval en vooral sigarettenpeuken. 
De peuken zijn uiterst giftig en ze verworden langzaam tot micro plastics.   Dit verontreinigd het
oppervlakte water en ook hun leefomgeving. Daarom gaan we samen zorgen dat deze opgeruimd worden en dat het weg gooien van sigaretten peuken afneemt. 

Samen gaan we campagne voeren. Deze campagne bestaat uit:

Herfst 2022: Posters ophangen:  De straat is geen asbak
Op vrijdag 30 september zal de eerste poster worden overhandigt aan Wethouder Annemiek van Loon bij het gemeentehuis van Epe,  op de Rookvrije generatie tegel.  In het kader van het pretentie akkoord gezondheid 2021-2023 van de gemeente Epe -onderdeel  Rookvrije generatie- hebben wij voor deze locatie gekozen.  Het tijdstip is gekozen ivm Stoptober. Deze poster zal een half jaar te zien zijn op prominente plekken in de gehele gemeente Epe. Wil jij deze poster ook ergens ophangen in de gemeente Epe neem dan contact op met René van het Vlinderhuis 06 53965261

Maar dat is pas het begin,  
– Voorjaar 2023.  De Bloembollen gaan bloeien. Wij gaan nu nieuwe Poster ophangen met een Nieuwe tekst. Wat ?  dat houden we nog even voor ons.

Tijdens de lente en zomer maanden gaan wij actiever worden middels flyers en voorlichting geven over de schadelijke gevolgen en zal er wederom een derde en laatste poster worden opgehangen.
Ook gaan wij peuken opruimen.  En deze gaan we bewaren en daar maken we dan weer een kunstwerk van.  
 
En ook gaan wij samen met de kinderen een statement maken en bieden wij de 500 ontworpen vlinders aan als een petitie.  Om daarmee een verzoek in te dienen om een aanpassing/aanvulling op de Evenementen vergunning. Voorwaarde verstekken vergunning = opleveren evenemententerrein zonder peuken. Daarmee verplichten wij organisatoren om met een oplossing te komen voor alle peuken die na een feestje blijven liggen. Dan moeten ze deze wel opruimen.
En ook willen wij de gemeenteraad  vragen om tijdens of aansluitend op deze campagne een periode te gaan handhaven. Wij willen namelijk  schoon oppervlakte water en drinkwater. Dus, dat dit stopt.   

Samenwerking Werkgroep LPA gemeente Epe
Samenwerking Epop 2023 Dhr Rolf Tuinman
Samenwerking Axent Groen en Circulus
Samenwerking Waterschap Vallei Veluwe
Ondernemers vereniging Epe en Vaassen -Winkeliers Epe en Vaassen Emst – de 25 meter regel