Vlinderhuis geeft 1000e EPeR Nestkasjes uit.
in Uncategorized
Wethouder Annemiek van Loon kwam naar het Vlinderhuis Epe om daar het 1000e EPeR Nestkastje uit te delen aan een bewoner van de Leeuwerikweg. En daarmee sluit het Vlinderhuis een vier jaar lopend project af.
Het Vlinderhuis Epe kijkt met trots terug op het project ‘1000 EPeRnestkastjes’, dat nu met succes is afgerond. Dit initiatief is ontstaan uit de dringende noodzaak om de overlast van de eikenprocessierups op een natuurlijke manier aan te pakken en de biodiversiteit in de regio te verbeteren. De eikenprocessierups heeft in de afgelopen jaren voor veel problemen gezorgd in de Gemeente Epe die duizenden eiken rijk is. Deze rups richt niet alleen schade aan eikenbomen aan, maar door de brandharen ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengen voor mensen en huisdieren. Het Vlinderhuis gelooft in de kracht van de natuur om zichzelf te helpen. Daarom is besloten om 1000 nestkastjes te plaatsen, zodat meesjes, die natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups zijn, een veilige plek hebben om te nestelen en hun jongen groot te brengen.
Het succes van het project is mede te danken aan de actieve betrokkenheid van de inwoners in de gemeente Epe. Door bewoners te informeren over het belang van nestkasten en biodiversiteit, werd er veel enthousiasme gecreëerd. De samenwerking met inwoners leidde tot het zorgvuldig kiezen van locaties voor de nestkasten wat de vogelpopulatie ten goede kwam.
In de afgelopen vier jaar zijn er meer dan 1175 nestkastjes geplaatst, waarvan ronde de 90% bewoond is. Dit resultaat laat zien dat de inspanningen effect hebben gehad. De combinatie van het plaatsen van nestkasten en het bevorderen van natuurlijke vijanden heeft geleid tot een gezondere en veerkrachtigere omgeving. Zo is het aantal verwijderde nesten gedaald van 5081 naar 1831.
Daarnaast zijn er ook verschillende bomen preventief behandeld, wat heeft bijgedragen aan het creëren van een veiligere habitat voor vogels en andere dieren. Deze aanpak heeft bewezen effectief te zijn in het bestrijden van de eikenprocessierups en het bevorderen van een evenwichtiger ecosysteem. Een mooie basis om verder te kunnen.
Hoewel dit project nu officieel is afgerond, beschouwt het Vlinderhuis dit als een nieuw begin. Er is een sterke motivatie om de aandacht voor biodiversiteit en de strijd tegen de eikenprocessierups levendig te houden. Toekomstige projecten, zoals het plaatsen van insectenhotels zijn in de maak. Het doel is om het bewustzijn over natuurbehoud te vergroten en de gemeenschap te blijven betrekken bij deze belangrijke thema’s.
Een oprechte dank gaat uit naar alle vrijwilligers, lokale bedrijven voor sponsoring, Vebego Groen, Bouwmensen Apeldoorn en de gemeente Epe. Hun betrokkenheid, het faciliteren, het beschikbaar stellen van de nodige gelden en enthousiasme hebben dit project tot een groot succes gemaakt. Samen is er een positieve impact gemaakt op de lokale biodiversiteit en de gemeenschap.
Initiatiefnemer René Blok: ,,Dankzij de inzet van vrijwilligers en de betrokkenheid van de gemeenschappen in Epe, Emst, Oene, Vaassen en de omliggende buurtschappen is er een positieve impact gerealiseerd op de lokale natuur. Het project 1000 EPeRnestkastjes is een prachtig voorbeeld van hoe jaren geduld, samenwerking en betrokkenheid kunnen leiden tot een groenere toekomst. Het is cruciaal om deze momentum vast te houden en te blijven werken aan een gezonde en biodiverse omgeving voor de komende generaties. De natuur heeft hulp nodig, en samen kan er een verschil gemaakt worden. Als je maar een lange adem hebt. Laten we de liefde voor de natuur blijven verspreiden en onze leefomgeving beschermen zodat toekomstige generaties ook kunnen genieten van de schoonheid die Epe te bieden heeft’’.