In Epe en Vaassen zijn de eerste enorme posters van de campagne ‘De straat is geen asbak’ inmiddels te zien op tien verschillende abri’s. Daarnaast zijn er kleine posters, flyers en visitekaartjes verspreid in winkels in Epe en Vaassen. Emst volgt nog. Van de ondernemers hangt 80% deze materialen op, terwijl 20% het onzin vindt of zelfs weigert deel te nemen aan de actie. Ze begrijpen blijkbaar niet hoe ernstig het probleem is. En hoe belangrijk een schoon winkelgebied is voor hun eigen omzet.
Ondanks opruiminspanningen blijven er tienduizenden sigarettenfilters liggen op de straten van centrum Vaassen. Ook na het evenement Vaasaqua liggen er nog tienduizenden op straat. De organisatie heeft deze niet opgeruimd, wat resulteert in vervuilde winkelstraten, een vies marktplein en rommelige parkeerplaatsen. Dit geeft een slechte indruk aan toeristen en is een doorn in het oog van de lokale bevolking en inwoners van Centrum Vaassen.
Het is ironisch dat in dit dorp een Kampvuurconcert is georganiseerd dat geld inzamelt voor het KWF en dat er tegelijkertijd tienduizenden peuken op straat achter worden gelaten die niemand opruimt. Niemand.. Dit toont aan dat er een grote kloof is tussen het goede doel en de verantwoordelijkheid voor het straatbeeld en de eigen gezonde leefomgeving.
Er moet dringend gewerkt worden aan de bewustwording onder ondernemers in Vaassen. Het is van groot belang dat zij verantwoordelijkheid nemen voor de uitstraling van hun eigen omgeving. Het schoonhouden van de eigen stoep is een eerste stap. De gemeente hanteert een 100% wildgarantie en stelt schone natuur hoog in het vaandel, maar deze belofte lijkt niet in lijn te zijn met de werkelijkheid.
De gevolgen voor het straatbeeld zijn zichtbaar. Het geeft een verloedert beeld en draagt er aan bij dat meer rokers de peuk op straat gooit. Deze negatieve effecten op de omzet van ondernemers dringt nog niet door. Mensen blijven langer in een Schoone winkelomgeving en geven ook meer uit. Dat is onderzocht en aangetoond.Vaassen heeft veel sprengen en beken. Via het waterafvoersysteen komen kankerverwekkende stoffen en microplastics door de filterpeuken uiteindelijk in ons oppervlaktewater, zoals de beken, de Grift en het Apeldoorns kanaal. Schoon water is essentieel voor bijvoorbeeld viskwekerij de Smallert. Recreatiegebied Eekterveld wordt eveneens negatief beïnvloed.Honderduizenden peuken per maand ? Dit moet echt stoppen. Alleen samen kunnen we zorgen voor een schonere en aantrekkelijkere omgeving. Iedere peuk vervuild 1000 liter water. Iedere peuk die op straat beland is er één te veel. Neem de verantwoordelijkheid en doe mee aan de campagne ‘De straat is geen asbak’.https://hetvlinderhuisepe.nl/nieuws/